Olvasási idő: 3 perc

Kezdetét vette az MCC Feszt Esztergomban, az egyedülálló szakmai-zenei rendezvény július 29-ig várja tartalmas programokkal és koncertekkel a látogatókat. A fesztivált Szalai Zoltán a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója, Hernádi Ádám, Esztergom megyei jogú polgármestere és Erős Gábor országgyűlési képviselő nyitotta meg.

Hernádi Ádám, Esztergom megyei jogú polgármestere immár harmadik alkalommal köszöntötte házigazdaként az MCC Fesztet. Beszédében kiemelte, Esztergom és az MCC Feszt mára összenőtt, az esemény népszerűségét pedig jól mutatja, hogy idén több mint 40.000 látogatót várnak a történelmi városba. Külön örömét fejezte ki, hogy minden előrejelzés szerint az időjárás is kegyes lesz a rendezvényhez, így feltehetően semmi sem fogja zavarni, hogy mindenki átélje azt a csodálatos élményt, amelyet az MCC Feszt évről-évre nyújt.

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója köszönetet mondott Esztergom városának, hogy befogadták az MCC Fesztet. „Otthon érezzük magunkat Esztergomban” – mondta a főigazgató, aki azt is elárulta, eleinte csupán a hallgatóikkal és munkavállalóikkal, hozzávetőleg 2-3.000 ezer fővel számoltak, azonban már első évben is 12.000-en voltak kíváncsiak a fesztiválra, tavaly 32.000 főre duzzadt ez a szám, idén pedig 40.000 fő fölötti látogatóra számítanak. „Hangot adunk a tehetségnek, a célunk, hogy a tehetséges, tanulni, tenni akaró fiatalokat támogassuk” – hangsúlyozta Szalai Zoltán. Mára az MCC 29 helyszínen van jelen, köztük a Felvidéken, Kárpátalján és Erdélyben is, ahol múlt héten nyílt meg Veresszéken, a 29. kirendeltség, ami egy gyerektábor lesz. Az MCC Feszt programjai kapcsán elmondta: az MCC-sziget kivételével valamennyi program ingyenesen látogatható: az Edu sétányon 100 kiállító várja az érdeklődőket, emellett rengeteg beszélgetés, vita, magyar és külföldi szakember, köztük olyan elismert nevek véleményét is megismerhetik a résztvevők, mint Michael Knowles vagy Sebastian Kurz. Rengeteg vita lesz gazdaságról, újságírásról, Európáról. Személy szerint nagyon várom Ákos koncertjét, de lesz Dzsudló és Bagossy Brothers Company koncert is, így biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a magának valót – hangsúlyozta Szalai.

Erős Gábor országgyűlési képviselő elmondta, Esztergom bizonyított 3 évvel ezelőtt, amikor először rendezték meg itt a fesztivált. Az MCC Feszt nem csak egy sima fesztivál, hanem sokkal több ennél, amely nagyon fontos értékeket közvetít tartalmas, a megoldásokat kereső beszélgetéseivel, valamint az összefogás fontosságára hívja fel a figyelmet. „Jövőre is várjuk és reméljük, a 10. MCC Fesztet is itt fogjuk ünnepelni. Meggyőződésem, hogy a következő pár nap nem csak Magyarországon, de nemzetközi viszonylatban is erről a fesztiválról, az itt elhangzott értékes gondolatokról fog szólni – tette hozzá.