Olvasási idő: 7 perc

Telt ház, izgalmas panelbeszélgetések, érdeklődők tucatjai az Edu sétányon – kimagasló sikerrel indult a negyedik MCC Feszt csütörtökön Esztergomban. A világban zajló változásokat és a magyar turizmus fejlődését is megvitatták a hazai és külföldi szaktekintélyek, több mint 100 kiállító nyitotta meg sátrát és fergeteges koncertek kezdődtek a Duna-kanyar fővárosában.

„Ez egy igazi intellektuális seregszemle” – mondta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója a fesztivál megnyitóján. Szalai Zoltán hangsúlyozta, ennek bizonyítéka, hogy több mint 160 előadó érkezett külföldről és Magyarországról. Esztergom polgármestere partnernek nevezte az MCC-t. Hernádi Ádám elmondta, bízik benne, hogy jövőre is Esztergomba tér vissza az MCC, dolgoznak a folytatáson. Erős Gábor szerint az MCC Feszt több mint egy fesztivál, egy ünnep. Az országgyűlési képviselő úgy véli, a rendezvényen a koncertek mellett ugyanolyan hangsúlyos a tudás megszerzése.

Nemzetközi szakmai nagyágyúk Esztergomban

A megnyitót követően szlovák, osztrák és magyar perspektívák metszéspontján keresztül beszélgetett Sebastian Kurz, az Osztrák Köztársaság volt szövetségi kancellárja, Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója, Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és Ján Figel, korábbi szlovák miniszter, európai uniós biztos, az EIT igazgatótanácsának tagja. A szakértők az európai parlamenti választások eredményeit értékelték, beszéltek migrációról, a háború- és békepártiság szembenállásáról, valamint arról, hogy milyen jövőbeli politikai irányvonalak vannak kialakulóban.

Az európai parlamenti választások nem jelentenek forradalmat, ugyanakkor az erőteljes jobboldali elmozdulás a brüsszeli politikai elit irányába megfogalmazott éles kritikának értelmezhető – mondta Sebastian Kurz. A volt kancellár szerint a választók élesen bírálták a woke mozgalmat és a klímaváltozás elleni küzdelem eltúlzását.

Ján Figel rávilágított, az európai politikai színtéren egyre nagyobb a szakadék a nemzeti és az európai szintű politikai döntéshozatal között. Hangsúlyozta, a jelenlegi helyzettel ellentétben az Európai Uniónak békeprojektként kellene működnie, de ehhez igazságosságra és az igazságosság fenntartására van szükség.

A háborúról szólva Orbán Balázs kiemelte, a konfliktus miatt Európa egyre inkább gyengébbé és megosztottabbá válik. Hozzátette, a háború folytatása és az ukrajnai helyzet támogatása politikai szempontból nem fenntartható. A béke fenntartása és a diplomácia erősítése lenne az elsődleges feladat. Erre reagálva Sebastian Kurz megerősítette, erősíteni kell a diplomáciát a béke érdekében.

Magyarország jól követi a világ turizmusában tapasztalható trendeket

Büszkék lehetünk a hazai turizmus teljesítményére - hangsúlyozta a Danubius Hotels vezérigazgatója az MCC Feszt nyitónapján tartott panelbeszélgetésen. Kovács Balázs a hazai turizmus kilátásai című eszmecserén emlékeztetett, a szektor visszatért a koronavírus-járvány előtti szintre. Bár a vendéglátásban és az energiapiacon az árak emelkedtek, e kihívásokat igyekszik leküzdeni az ágazat.

Jelentős változás észlelhető a világ turizmus trendjében - emelte ki Orbán Ráhel. A BDPST Csoport kreatív igazgatója, a BDPST Koncept ügyvezetője elmondta, az extra szolgáltatások iránti igény gyorsan növekszik és Magyarország egyre inkább megfelel e trendeknek. Különösen érinti e változás a wellness-, egészségügyi és a szórakozást előtérbe helyező turizmust. Az ágazatot a háború okozta inflációs válság jelentősen sújtotta - világított rá Zsidai Zoltán Roy. A Zsidai Group tulajdonosa, a Magyar Éttermi Szövetség elnöke szerint nem csak a vendégek számát szükséges növelni, hanem a vendégek meghívása terén olyan régiókra is érdemes koncentrálni, amelyeket e válság nem érintett oly mértékben.

Erre reagálva Kovács Balázs elmondta, érdemes az Egyesült Államokat és a Távol-Keletet is megszólítani. Ennek egy fontos eszköze szerinte a direkt légi-összeköttetés megteremtése. Kiemelte, a magyar államnak komoly szerepe lehet ebben, különösen az által, hogy a magyar állam tulajdonába került a repülőtér.

Magyarország versenyképes a jelenleg népszerű európai városokkal szemben, tette hozzá Orbán Ráhel. Leszögezte, az élmény alapú turizmus a világ trendje, érdemes erre építeni.

Több mint 150 kiállító az Edu sétányon

Napközben az érdeklődőket több mint 150 kiállító, partnerszervezet és az MCC teljes képzési palettája, tudásbázisa várta a Kis-Duna sétányon. A kiállítók izgalmas programokat és családoknak szóló kikapcsolódást kínáltak.

Közben javában zajlottak a panelbeszélgetések a MOL-Új Európa Alapítvány Hencsergőnél, a munkaerőpiac elvárásairól adtak elő egyetemistáknak. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora és a Tanítsunk Magyarországért Program kitalálója, Bihari Péter, a BME oktatási rektorhelyettese, Ludwig Orsolya, a Libri-Bookline marketing és kommunikációs igazgatója, az MCC Vezetőképző Akadémia vezetője és Farkas Dániel, a Change Agent Hungary Kft. társalapítója, stratégiai HR-tanácsadó beszélgettek, Pintér Lívia moderálásával.

Az első nap talán legjobban várt beszélgetése a Korda Györggyel és Balázs Klárival folytatott "Repülni mindig szeretnék... REPTÉR!" című beszélgetés volt. A program során főként fiatalokat érintő témák kerültek szóba, többek között a pályaválasztás is, ahol megtudhattuk, hogy a Korda házaspárnak sem volt mindig egyértelmű, hogy zenével szeretnének foglalkozni. Gyuri bácsi például vegyipari technikumban tanult.

"Én nem szégyellek tanulni a fiataloktól"- árulta el Korda György, aki azt is kiemelte, hogy hatalmas öröm számára a fiatalabb korosztállyal beszélgetni. Meséltek arról is, hogy sokszor kaptak munkalehetőséget külföldön, de valamennyit visszautasították, mivel csak Magyarországon érzik igazán otthon magukat. "A fiataloknak mindig azt szeretném sugallani, hogy nincs lehetetlen"- mondta a beszélgetés végén a művész úr.

Este magyar könnyűzenei sztárok lépnek színpadra. Koncertet ad a Csík zenekar, Majka, A halott pénz és az Irie Maffia is.