Olvasási idő: 6 perc

Az MCC Feszt idén is visszatért Esztergomba július 27-29. között. A fesztivállal párhuzamosan elindultak a különböző helyszínek előadásai, beszélgetései. Az első nap szakmai beszélgetéseinek gerincét a Hencsergő Színpada adta.

 

Nemzeti Tehetség Program, Tanítsunk Magyarországért: A tehetség útja

Dr. György László, a Tanítsunk Magyarországért program felelős kormánybiztosa Sándor-Kovács Dórával, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetőjével és egy Minősített Tehetséggondozó Műhely pedagógusával beszélgetett a tehetség gondozásról, hogy hogyan támogatják a fiatalokat és milyen programokat nyújtanak számukra a szervezeten belül.

 

Aquinói Szent Tamás Ökumenikus Közéleti Akadémia: Lelkiség a közéletben – közéleti lelkiség?

A délelőtt következő előadását Szűts Zoltán Eszterházy Katolikus Egyetem dékánja, egyetemi docense, Kiszelly Zoltán, politológus, Bánhidy Vajk, Magyar Kolping Szövetség alelnöke tartotta. A közélet iránt érdeklődő, keresztény 21 és 35 éves korosztályhoz szóltak, hiszen pár hónapja a Aquinói Szent Tamás Ökumenikus Közéleti Akadémia tandíjmentes, bentlakásos, akkreditált „keresztény közéleti mediátor” képzést hirdetett, ahova szeretettel várnak minden jelentkezőt.

 

Magyar Krónika: Szex, szerelem, házasság és egy pohár víz

Tóth Eszter Zsófia történész és Pap Lázár, a Magyar Krónika magazin munkatársa beszélgetett arról, hogy milyen volt valójában a szocialista erkölcs.

Fiatalok Batthyány Köre: Autó, ház, család? Életpályamodellek a Z generáció számár

A fiatalokkal való kapcsolódásról, a pártpolitika és az ifjúság kapcsolatáról, illetve a 15-35 éves korosztály támogatási programjairól szólt az a beszélgetés, amelyen az MCC Ifjúságkutató Intézet részéről Székely Levente, valamint Nagy-Vargha Zsófia, a fiatalokért felelős helyettes államtitkár, illetve Szűcs Gábor, a Fiatalok Batthyány Köre delegáltja vitatta meg pontosan hogyan is gondolkodik a Z generáció a világról?

 

KINCS: Családalapítás, de mikor?!

Családalapítás: De mikor? ezt a kérdést járta körbe a KINCS, azaz a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért a harmadik MCC Feszten. Prof. Dr. Engler Ágnes, a KINCS neveléstudományi kutatóközpont vezetője, Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára, Nagy Tímea, a KINCS kutatója és Dr. Rövid Irén, a KINCS elemzési vezetője Székely András moderálásával olyan fontos témákat vitatott meg, mint a házasságkötés és az azt megelőző együttélés, valamint az egyedülállók helyzete Magyarországon. A továbbiakban még szó esett az egyetemi évek alatti gyerekvállalás előnyeiről, illetve az elköteleződéstől és a válástól való félelemről is.

 

MCC Középiskolás Program

A kerekasztal-beszélgetés Goldfárthné Veres Edit, Oktatási Hivatal főosztályvezető moderálásával, a négy vezető oktatóval valósult meg. A résztvevők kiemelték a program egyediségét, és jelentőségét az oktatási térben. A különböző online és személyes képzések során a résztvevő diákok számos új területen próbálhatják ki magukat, legyen szó jogról, közgazdaságról vagy másról. A program ebből kifolyólag kimondottan hasznos lehet a pályaválasztás előtt álloknak. A beszélgetés végén a résztvevők elmondták, hogy szerintük a KP résztvevői valamennyien kitartóak, kíváncsiak nyitottak és aktívak.


Transzparens Újságírásért Alapítvány: Tényleg átveszik a gépek felettünk a hatalmat?

Tisztán a mesterséges intelligenciáról: Szalai Szabolcs (Transzparens Újságírásért Alapítvány) kérdezte Yang Zijian Győző, a Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársát általánosságban az AI-ról. Megvitatták, hogy a ChatGPT nem mesterséges intelligencia, nem rendelkezik tudattal, szándékkal, adatbázisból és valószínűségekkel dolgozik. Volt szó a munkahelyvesztésekről, hogy jó-e a „fegyverkezési verseny”, azaz, hogy minden cég saját AI-t hoz létre és nem dolgozik össze. Elhangzott többek között az is, hogy az AI nem elveszi a munkát, hanem átalakítja, és ezzel az embereknek meg kell tanulni együtt élni.

 

Develent-mindset: hogyan lesz a tehetségből siker?

„Ha jó eszközöket választok meg a céljaim eléréséhez, a belső és a külső erőforrásaim is egyeznek, akkor sikeresnek érezhetem magam” – mondta el a beszélgetés kezdetén F. Takács István, pszichológus, egyetemi oktató. A sokakat érdeklő témát Dr. Menczel Zsuzsanna vitatta meg Bán Flórával és Horváth-Váradi Lívia pszichológusokkal. Szó esett arról, hogy a Develent-programban az elsődleges szempont, hogy az általános és a középiskolás gyerekek megismerjék magukat, megtanulják kezelni az életükben felmerülő stresszhelyzeteket és hogy hogyan birkózzanak meg a kiégéssel. Emellett téma volt a siker szerepe a párkapcsolatban, munkában és a barátságban is. A Develent-programban pedig ezekre a problémákra nyújtanak segítséget.

 

Erős szakmai felütéssel indult a fesztivál csütörtökön és következő két nap még számos izgalmas beszélgetést, előadást tartogat.