Olvasási idő: 5 perc

Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellár, Michael Knowles, az Egyesült Államok egyik vezető politikai kommentátora, valamint Vincent Harinam, az adattudomány forradalmasítója Cambridge-i Egyetemről is előadója lesz az idei MCC Fesztnek. A július 27-29-i esztergomi esemény programjai a korábbi évekhez hasonlóan túlnyomó többségben ingyenesen lesznek látogathatóak.

Az idei MCC Feszt egyik legnagyobb külföldi sztárfellépője az egykori osztrák kancellár, Sebastian Kurz lesz, aki 2017 decemberétől 2019 májusáig, majd 2020 januárjától 2021 októberéig volt Ausztria szövetségi kancellárja.

Emellett az Osztrák Néppárt elnöke is volt 2017 és 2021 között. Megválasztásakor Ő volt a világ legfiatalabb kormányfője, illetve 31 évesen az osztrák történelem legfiatalabb kancellára. Szintén közéleti témákról tart előadást Michael Knowles színész, író, műsorvezető, az Egyesült Államok egyik vezető politikai kommentátora, aki az elmúlt évek során többször kiállt a konzervatív értékek mellett. 2016 óta dolgozik a The Daily Wire amerikai konzervatív hírportál és médiavállalatnál, ma már saját napi rádióműsort vezet. Az MCC Feszt előadója lesz Vincent Harinam az adattudomány forradalmasítója is, aki statisztikai tanácsadó a Cambridge-i Egyetemen. A nemzetközileg is elismert szakember kutatásai során olyan kérdésekre keresi a választ, mint például, hogy hogyan használható a mesterséges intelligencia a bűnözéssel szembeni harcban és hogyan lehet hatékonyan elemezni a különböző statisztikákat és trendeket a bűnüldözésben. A fesztivál résztvevője lesz Constantine Karalekas professzor, a Central Lancashire-i Egyetem Austronéziai Tanulmányok Központjának dékánja, aki számos könyv szerzője és társszerzője, többek között az ő nevéhez fűződik a “The Men in No Man’s Land: A Journey Into Bir Tawil” és “Civil-Military Relations in Taiwan: Identity and Transformation” című könyv is.

A tavalyihoz hasonlóan idén is lesznek hazai közéleti szereplői is az MCC Fesztnek, és számos szakterület képviselteti magát olyan tematikus beszélgetésekben, mint például a fintech ágazat helyzete. A digitalizáció ereje a pénzügyi szektorban című panelbeszélgetésen a digitális bankolás, a mesterséges intelligencia által hajtott innovációk, valamint a kriptovaluták kérdéskörét járják körül a résztvevők: Fáykiss Péter, a Magyar Nemzeti Bank Digitalizációs Igazgatóságának vezetője, Danóczy Bálint, a Mastercard nyílt banki ügyekért felelős vezető szakértője, Pereczes János, a Magyar Bankholding ügyvezető igazgatója, valamint Demkó-Szeres Zsolt, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Az irodatervezés forradalma lesz a témája annak a beszélgetésnek, amelynek résztvevői: Finta József Kossuth-díjas és Ybl Miklós-díjas építész, a MOL Campus társtervezője, Gunther Zsolt Ybl-díjas magyar építész, a Vision Towers tervezője és Vadász Bence Ybl-díjas építész, a Szabad György Irodaház tervezője. A magyar előadók között lesz a többi között Detre Örs Hunor, a James Webb űrteleszkóp vezető fejlesztője, Pölcz Ádám, korunk egyik legnépszerűbb nyelvésze, Szekrényi Péter ’Pedro’, a digitális transzformáció szakértője, Katona Ágnes, aki 25 évig az Agatha Christie könyvsorozatnak volt a szerkesztője, valamint hazánk legismertebb és legnépszerűbb pékje, Szabi a pék.

Az MCC Feszten a hazai könnyűzenei élet színe java megtalálható majd. A fesztivál látogatói olyan neves előadókkal és zenekarokkal találkozhatnak, mint Ákos, a Bagossy Brothers Company, az Irie Maffia, a Budapest Bár, valamint a Balkan Fanatik, a Random Trip és Regán Lili. Emellett a fiatalok körében különösen népszerű előadók és zenekarok is képviseltetik magukat az eseményen, így találkozhatnak az érdeklődők Valmar-ral, T.Danny-vel, Dzsúdló-val, valamint a Blahalouisiana Szimfonik-kal. Az MCC Feszt történetében először idén Folk sátor is várja az érdeklődőket, ahol a jó hangulatról a többi között Pál István Szalonna és Bandája gondoskodik. Idén a korábbiakhoz képest is népesebb lesz az úgynevezett Edu sétány, ahol az MCC képzései és programjai mellett a tehetséggondozó intézmény partnerszervezetei is bemutatkoznak.

Az előző évekhez hasonlóan az MCC Feszt idén is alapvetően ingyenes lesz, azonban aki az összes koncertre és bulira kíváncsi, valamint szeretne plusz kedvezményeket és szolgáltatásokat, az MCC Feszt Pass megvásárlásával teljessé teheti az MCC Feszt élményt. Ilyen az MCC Sziget is, amely az MCC Feszt Pass birtokával vehető igénybe. A helyszínen a koncertek minden nap délután 5 órától kezdődnek. További információ az esemény hivatalos honlapján, olvasható.

MCC Feszt: Hangot adunk a tehetségnek!