mnm.jpg

Magyar Nemzeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum könyvkiadói és régészeti tevékenységének bemutatásával várja az érdeklődőket.

A Nemzeti Régészeti Intézet - VELÜNK FELFEDEZHETŐ A VILÁG! programjában keretében lesz:

- „DEAD END” - Antropológiai sarok: A látogatók Dr. Csont bőrébe bújva betekintést nyernek, mikén ismerjük meg a múlt emberét a maradványaiból. Miben halt meg? Hány éves volt? Férfi volt vagy nő? Milyen betegségei voltak? Fedezzük fel együtt a múlt emberének titkait!

- Az ásatások során nem csupán tárgyi emlékek, hanem emberi maradványok is előkerülnek. Mi más mondhatna el többet az egykor élt emberekről, mint a csontozatuk, valamint a temetésük módja. Miután a csontok a múzeumba kerülnek és az antropológus asztalán kiderül az eltemetettegyén neme, életkora, és bizonyos csontelváltozásokból akár egykori betegségeire is következtethetünk. Az eseményen a látogatók érdekes példákon keresztül megismerkedhetnek a történeti embertan rejtelmeivel és szabadon kérdezhetnek kollégáinktól.

- Zootropolis: Az ásatásokon előkerülő állatcsontok meghatározása sem maradhat el, a résztvevők kirakós játék keretében próbálhatják kitalálni melyik csont, melyik állathoz és milyen testtájhoz tartozhat. Nem mellesleg, mit mesélnek nekünk ezek a maradványok.

- A Magyar Nemzeti Múzeum kiadványai a múzeum gyűjteményeinek gazdagságáról és az intézményben folyó tudományos kutatásokról, illetve az intézmény által vezetett régészeti feltárásokról adnak számot. Könyves kínálatunk a gyűjteményi és a kiállítási katalógusoktól a történeti és régészeti monográfiákon és tanulmányköteteken keresztül az ismeretterjesztő kiadványokig terjed. Több évtizedes múltra visszatekintő periodikáink és könyvsorozataink mellett kiállításainkra reprezentatív, az adott témát részletesen feldolgozó katalógusokkal készülünk. A Kárpát-medence és Magyarország történetének meghatározó korszakairól gazdagon illusztrált ismeretterjesztő kiadványokat publikálunk.

A Magyar Nemzeti Múzeum nemcsak a magyar közönséghez szól. Küldetésünk az is, hogy a kutatások és a kiállítások tudományos eredményeit és rajtuk keresztül a Kárpát-medence és Magyarország történetét a külföldi közönség is megismerje és elismerje. Ezt szolgálják angol nyelvű köteteink és kétnyelvű, magyar-angol kiadványaink.

 
 
 
 

Programok

A programváltozás jogát fenntartjuk.


Mathias Corvinus Collegium 2023. Minden jog fenntartva.