life ip 16x9.jpg

Energiaügyi Minisztérium LIFE-IP North-HU-Trans Projekt és HulladékRadar applikáció

A projekt átfogó célja a magyar Nemzeti Energia- és Klímaterv végrehajtásának elősegítése, különös tekintettel az MVM Mátra Energia Zrt.-nél megvalósuló lignitkivezetés támogatására, valamint az erőmű és térsége fenntartható, igazságos átmenetének biztosítására.

A Mobil Demonstrációs és Információs Központ „MOBIDIK járgány” egy napelemes rendszerrel felszerelt elektromos bemutatójármű, amely helyben megtermeli az eszközök használatához szükséges villamos energiát.

A bemutatójárműnél megkínáljuk a résztvevőket egy friss kávéval - ahol a kávéfőzőhöz szükséges áramot is helyben állítjuk elő - szemléltetve a háztartási gépek energiafogyasztását. A résztvevők próbára tehetik fenntarthatósági műveltségüket a Zöld Szerencsekerékkel. Megmérhetik ökolábnyomukat és karbonlábnyomukat, hogy megismerjék a mostani életvitelükkel, mennyire terhelik a Földet. Okos mérőműszereinkkel megmérhetik, és befolyásolhatják a rendezvény aktuális levegőminőségét. VR játékunkkal játszva a látogatók megismerhetik, hogy döntéseikkel, hogyan befolyásolja a környezetünket.

Mentsük meg a földet! Kahoot játékkal kiscsoportos formában vetélkedhetnek a gyerekek, hogy ki lesz a program zöld hőse! Emellett színező sarokkal és szelektív hulladékgyűjtős játékkal várjuk a legkisebbeket, hogy bolygónk fenntarthatósági kérdéseiről ők is időben informálódjanak.

 

 

2020-ban fejlesztésre került az illegális hulladékok lakossági bejelentését lehetővé tevő HulladékRadar applikáció. A HulladékRadar célja az illegális hulladékkal szennyezett területek felszámolása, valamint az illegális hulladéklerakás kialakulásának megakadályozása.

Az applikáció segítségével az illegálisan elhelyezett hulladékra vonatkozó adatokat lehet bejelenteni Magyarország területén. Ennek segítségével bármely magánszemély - egy rövid regisztrációt követően - egyszerűen tud bejelentéseket tenni az általa fellelt illegális hulladéklerakással kapcsolatban, így az illegális hulladékot az illetékes hatóság gyorsabban és hatékonyabban tudja eltávolítani.

Az Energiaügyi Minisztérium programkínálatában a HulladékRadar applikáció is bemutatásra kerül egy erről készült kisfilm, valamint az alkalmazás gyakorlati bemutatásán keresztül. Utóbbi esetben az érdeklődők mobiltelefonjuk segítségével sajátíthatják el a HulladékRadar applikáció használatát. Ezt követően játékként egy rövid, néhány kérdésből álló teszt kitöltésére invitáljuk a látogatókat, amelyen történő részvételért cserébe apró ajándékokkal kedveskedünk

 
 
 
 

Programok

A programváltozás jogát fenntartjuk.


Mathias Corvinus Collegium 2023. Minden jog fenntartva.