magyar_nemzeti_tancegyuttes.jpg

Rendhagyó néprajzi óra és tematikus népművészeti nap a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel

Kulturális programok
Aug.
2.
péntek
16:30–19:30
Suzuki Folk Sátor

Szakmai előadás a népi kultúráról, népviselet bemutató, néptáncoktatás, népdaloktatás, népi kézműves foglalkozás Bokányi Nóra textilművésszel.

A magyar néptánc nemzeti sajátosságaink legélőbb őrzője, ugyanakkor legegyszerűbb formája a különféle népek közötti kommunikációnak is, hiszen közös beszélt nyelv nélkül ismerhetjük meg egymás szokásait, vérmérsékletét, ízlésvilágát. Tánc közben őszinte a megnyilatkozás: a „lélek” kitárulkozik. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, és ahogyan a neve is tükrözi, nemzeti örökségünk, évezredes hagyományaink elhivatott őrzője, tovább éltetője. A név pontosan kifejezi az együttes küldetését: azt a felelősségteljes és professzionális munkát, amelyet a magyar folklór megismertetéséért, népszerűsítéséért és művészi rangra emeléséért végez. Hitvallásuk, hogy itt a Kárpát-medencében a különböző nemzetiségek hagyományainak megismerése, egymás kultúrájának tiszteletben tartása és megőrzése saját megmaradásunk záloga és szimbóluma is. Együttesi munkájuk és színpadi feldolgozásaik alapja ez az eredeti, hagyományos néptánc- és népzenei kultúra, amellyel hosszú évek óta igyekeznek a hagyományos néptánc- és népzenei kultúra követeként újabb és újabb élményekkel megajándékozni nézőiket, az autentikus folklórműsoroktól a mesedarabokon át, a nagy formátumú történelmi táncjátékokig. Produkcióik jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása, a színpadképek látványossága, és egy kis megmagyarázhatatlan varázslat, amelynek gyökerei a múltunkból erednek, lelkünkön keresztül pedig jelenünkké válnak.

Néphagyományaink és népi technikáink remek lehetőséget kínálnak a művészi alkotásra, napjainkban pedig megfigyelhető, hogy újra előtérbe kerülnek a többször hasznosítható és saját készítésű tárgyak. Bokányi Nóra népi ihletésű foglalkozása során az érdeklődők betekintést nyerhetnek a szövés és csomózás technikájába: textil gyöngyökből készíthetnek nyakláncot és karkötőt, illetve kör szövéssel Rózsa kitűzőt. Mind az alkalmazott technika, mind a szimbólumrendszer az ősi magyar hagyományainkhoz nyúlik vissza: a rózsa a kiteljesedett szerelmet szimbolizálja, a körkörösség és a cirkuláris anyagok szövése pedig az életünk természetes körforgását rejti magában.

Művészeti vezető: Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Nemzet művésze, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője, a Honvéd együttes ügyvezető igazgatója

Szakmai vezető: Zs. Vincze Zsuzsa

Moderátor: Korzenszky Tamás

 

Fotó forrása

Bokányi 1x1.jpg
Bokányi Nóra
Textilművész
Korzenszky Tamás 1x1.jpg
Korzenszky Tamás
etnográfus, népművészetért felelős szakértő
 
 
 
 

Programok

A programváltozás jogát fenntartjuk.


Mathias Corvinus Collegium 2024. Minden jog fenntartva.