Olvasási idő: 4 perc

Az MCC Feszt egyik leghangulatosabb beszélgető helyszínén filmvetítés és izgalmas beszélgetések várták az Edu sétány látogatóit.

A Magyar Krónika A hely szelleme - Értékteremtők Nógrádban című filmje központjában a Terény nevű nógrádi falu állt és az, hogy az oda beköltözők hogyan lendítették fel a település életét.

A Magyar Krónika vetítése után kezdődött az Anyagba vetített testkép című előadás Zsidi Zsófia pszichológus, MCC Középiskolás Program vezető oktatójával, ahol maguk a résztvevők is alkothattak.

A foglalkozás után a Drogkutató Intézet kerekasztal-beszélgetése következett, ahol az orosz-ukrán konfliktust érintő kérdések is elhangzottak. Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője és Kemény János, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai-védelmi kutató munkatársa egyetértett abban, hogy "A háborúk valahogy mindig kapcsolódtak a kábítószerekhez is. A katonáknak valamilyen módon fel kell oldania a feszültséget, amit a nap folyamán átéltek". De ez csupán a drogfogyasztás egyik arca. A hadseregben törekszenek a droghasználat szűrésére és megelőzésére. Ugyanakkor több esetben a katonaságokat működtető szervezetek, olykor akár az államok is használják a kábítószereket bizonyos esetekben, hogy a katonák teljesítő képességét növelni tudják.

Emellett a hadsereg által használt drónokról is szó esett. Kemény János szerint az új technológiával bővülve számos új lehetőség nyílt meg a modern haderők számára.

A Kávézz és Kérdezz programban Böszörményi-Nagy Gergely vállalkozóval, a Brain Bar ötletfejlesztő, tehetséggondozó műhely alapítójával beszélgethettek az érdeklődők. „A fiatalok többsége inkább képzeli el a jövőjét egy multinacionális cégnél, mint vállalkozóként” - mondta Böszörményi-Nagy Gergely, aki kitért arra is, hogy a mai fiatalokon nagyobb teher van, így a többség nem mer vállalkozóként elindulni. Ezért is alakult meg tehetséggondozó műhelye is, ahol segítséget nyújtanak vállalkozások beindításához.

A Hencsergő egyik délutáni programjaként, tíz olyan dolgot hallhattunk Skrabski Fruzsinától, a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom vezetőjétől, Boris Kálnokytól, az MCC Média Iskola vezetőjétől, és Szayly Józseftől, a DUE Médiahálózat alelnökétől, amit nem gondoltunk volna a média világáról.

Az első téma az volt, hogy „Pelenkázás közben is lehet újságot írni”. A második pontban azt vitatták a beszélgetők, hogy lehetséges-e a Facebook-on az újságírás. Skrabski Fruzsina szerint akár még nagyobb hatást is ér el egy ott megjelenő cikk, hiszen a hatást úgy érjük el, hogy az emberek reagálnak rá, a kommentszekcióban kifejtik saját véleményüket. Szayly József úgy gondolta, hogy bár ezeknek a közösségi médiai platformoknak sokkal nagyobb a nézettsége, mint például a tévének, nem feltétlenül újságírói tartalmak, inkább hirtelen véleménynyilvánításoknak nevezhetőek. Boris Kálnoky véleménye szerint oda magánvéleményt írnak, amiknek ismert személyiség esetében lehet visszhangja.

A Hencsergő záró programja július 29-én egy autentikus cigánynéptánc oktatás volt, ahol Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és nagyecsedi cigánytáncot járhattak az arra látogatók.